Sådan reagerer du ved akutte tandproblemer

Akutte tandproblemer kan opstå grundet direkte skader på tænderne eller en pludselig tandpine. Der er forskellige ting, som du kan gøre for at mindske tandproblemets omfang og slippe af med smerten hurtigst muligt. Du bør læse med her, hvis du vil være godt forberedt, hvis dine familiemedlemmer eller dig selv en dag får akutte tandproblemer.

Akut tandproblem

1) Kontakt din tandlæge med det samme
Du bør altid kontakte din tandlæge med det samme, hvis du får en skade på dine tænder eller oplever tandpine. Dette gælder også, hvis der blot er tale om en mindre tandpine, da denne tandpine typisk er begyndelsen på en værre tandpine, hvis ikke problemet stoppes i tide. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at se tiden an. Du skal i stedet reagere med det samme og ringe til en central og akut tandlæge, som tager imod tandlægepatienter med akutte tandproblemer. Det er dog ikke alle tandlæger, som har mulighed for at give deres tandlægepatienter akutte tandlægetider. Af den grund kan du med fordel blive tilknyttet en tandlæge, som generelt har mulighed for at tilbyde akutte tider. Så er du på den sikre side, hvis uheldet er ude.

2) Følg tandlægens anvisninger
Alt efter tandproblemets størrelse kan der være behov for at dæmpe smerten inden, at du ankommer hos tandlægen. Noget koldt kan køle en dunkende tand og hævet tandkød, men i forbindelse med bestillingen af en akut tid er det også muligt at få individuel rådgivning om, hvordan du skal håndtere dit konkrete tandproblem og smerten derfra.

3) Pas på dig selv og andre
Stærk tandpine kan medføre smerter og spændinger andre steder i kroppen, så du blandt andet får spændingshovedpine fra tandproblemet. Smerten fra tandproblemet kan være så stor, at din koncentrationsevne bliver svækket. For din egen og andres sikkerhed bør du undlade at tage bilen til tandlægen under stærk tandpine. En tandlæge mange kilomenter fra hjemmet gør det svært at komme derhen med akutte tandproblemer. Du kan i stedet med fordel være tilknyttet en akut og nærliggende tandlæge på Østerbro, så du enten kan gå, cykle eller benytte offentlig transport derhen.

4) Reagér før tandproblemet opstår
Du kan i høj grad forebygge mod, at du oplever akutte tandproblemer. Det er naturligvis ikke muligt at degradere sig fuldstændigt imod en direkte skade på din tand eller en genetisk tandsygdom, men med et grundigt forarbejde nedsætter du i høj grad risikoen for tandproblemer. Ved at pleje dine tænder grundigt derhjemme og tage til de regelmæssige tandeftersyn, så er der for det første mindre risiko for tandproblemer, og for det andet har din tandlæge mulighed for at opdage begyndende problemer tideligt i forløbet. Det er derfor muligt for at mindske risikoen for tandproblemer, hvis du reagerer inden, at tandproblemerne opstår.

Langeliniebroens Tandklinik
Fridtjof Nansens Plads 2
2100 København Ø
70 24 80 00